[O1] Padła chłodnica - co robić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Zamieszczone przez Ostlander
    Moim zdaniem przyczyną tego zjawiska jest zły montaż parownika LPG którego podgrzewanie podpięte jest od nagrzewnicy.
    A jak powinno być "prawidłowo"? Jak ty masz podpięte podgrzewanie parownika? Jak sprawdzić jak jest u mnie?

Auto jest nowe, na gwarancji, instalacja LPG (IV gen) zakładana w salonie Plichta w Gdańsku. Tylko czy uznają to jako usterkę? Obawiam się że usłyszę "ten typ instalacji wymaga właśnie takiego podłączenia"... Czy są w tym zakresie jakieś reguły, na których mógłbym oprzeć swoją reklamację, czy jest prawidłowo podłączony czy nie?
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

w sensie naprawiać czy kupić nową? Bo nowa kosztuje tyle: http://www.moto.allegro.pl/show_item...2+wys%C5%82any.
    I ile może kosztować wymiana chłodnicy?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

tylko że ja muszę kupić w Warszawie i tu znalazłem za 130zł (na ul. Radzymińskiej - mam nadzieję, że to do wersji z klimą)...

[ Dodano: Pon 02 Mar, 09 19:53 ]
      Mechanik za wymianę chłodnicy życzy sobie 140zł + 160zł jeśli rozszczelnieniu ulegnie chłodnica. Czy koszt wymiany chłodnicy jest znośny?
      Adam... Używam:

Komentarz

• akks2004
        Classic
        • 2008
        • 6

Agamek, kup sobie nową chłodnicę. Jak zaczną Ci kleić to wydasz tyle samo co za nową. W Słupnie jest autoryzowany serwis skody. Znajdz do nich tel, przedzwoń, myślę, że w 200zł się zmieścisz (chłodnica+wymiana). Pzdr

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

Agamek12, A jakie masz to rozszczelnienie duże? Bo ja kiedyś miałem taki przypadek, ze chłodnica się rozkleiła i wsypałem dwie miarki proszku do uszczelniania i się zakleiło. Następne 4 lata auto śmigało bez kłopotu. Później sprzedałem Więc może spróbuj najpierw z proszkiem. Koszty niewielkie, a może pomóc. ZTCP to taki proszek kosztuje około 4-5 zł i mają to na każdej stacji benzynowej.
          Alfee
          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Zamieszczone przez alfee
            Agamek12, A jakie masz to rozszczelnienie duże? Bo ja kiedyś miałem taki przypadek, ze chłodnica się rozkleiła i wsypałem dwie miarki proszku do uszczelniania i się zakleiło. Następne 4 lata auto śmigało bez kłopotu. Później sprzedałem Więc może spróbuj najpierw z proszkiem. Koszty niewielkie, a może pomóc. ZTCP to taki proszek kosztuje około 4-5 zł i mają to na każdej stacji benzynowej.
            użyłem kiedyś takiego proszku w FSO1500 (duży fiat). Fakt, chłodnicę uszczelniło, ale nagrzewnicę też...:-)

Kupiłem nową chłodnicę za 130zł, wg sprzedawcy na tyle dobra, że nie polecał kupna oryginału (który też miał). Akks2004, dzieki za info...
            Adam... Używam:

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1087
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jeżeli wyciek można zlokalizować, można to zakleić z zewnątrz. Polecam "Poxilinę", jest bardzo trwała, służy do zaklejania rur wodociągowych, kanalizacyjnych. Oczywiście, wymiana załatwia wszystkie problemy, ale dorażnie, czyli "na stałe", można Poxiliną.

Komentarz

• Zoltar
                Rider
                • 2005
                • 722

Przy cenie nowej każda druciarska "naprawa" to igranie z własnymi nerwami i kasą
                www.soft-car.pl
                www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                - Wyłączanie DPF
                - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Proszkiem to sobie mozna posypac palce :twisted:

Potem jak to gowno wyplynie, a mi juz raz w kupionym aucie wyplynelo z silnika 1400km od domu to zaczyna byc kolorowo.

Na poxiline polatac z zewnatrz mozna, bedzie trzymac. Kwestia czy komus chce sie bawic, czy woli kupic kolejna chlodnice :diabelski_usmiech
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

Zamieszczone przez akks2004
                    W Słupnie jest autoryzowany serwis skody. Znajdz do nich tel, przedzwoń, myślę, że w 200zł się zmieścisz (chłodnica+wymiana). Pzdr
                    U nich sama wymiana (bez nabijania klimatyzacji) to koszt 300zł...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• phrix
                      L&K
                      • 2007
                      • 1000
                      • Audi
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeśli moge podpiąć sie pod temat. Jak wyglada wymiana chłodnicy w O1 bez klimy.

Na moja glowe to do wykrecenia lampy atrapa zderzak, potem odpiecie węży, czujnika i wentylatora. Wykrecenie chlodnicy z mocowania i wkrecenie nowej. Zalanie płynem odpalenie i poczekanie jak sie wlaczy wentyl uzupelnienie plynu.

Za info bede dozgonnie wdzieczny znajomkowi padla chlodnica w O1 i pyta czy sam da rade wymienic - a ja doswiadczenia w tej kwestii nie mam :lol:
                      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• akks2004
                        Classic
                        • 2008
                        • 6

Zamieszczone przez Agamek12
                        Zamieszczone przez akks2004
                        W Słupnie jest autoryzowany serwis skody. Znajdz do nich tel, przedzwoń, myślę, że w 200zł się zmieścisz (chłodnica+wymiana). Pzdr
                        U nich sama wymiana (bez nabijania klimatyzacji) to koszt 300zł...

No to se chłopaki przyszaleli.... Tego się nie spodziewałem.

Komentarz

• pablo_doctor
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 791

akks2004 tu masz link do fotek, pokazujacych obie chlodnice po zdjeciu zdeaka
                          sama chlodnica zamontowana jest w czerech rogach na gumowych uchwytach - trzymaja ja rowniez weze.
                          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez pablo_doctor
                            akks2004 tu masz link do fotek, pokazujacych obie chlodnice po zdjeciu zdeaka
                            sama chlodnica zamontowana jest w czerech rogach na gumowych uchwytach - trzymaja ja rowniez weze.
                            Kurczę, gdyby było ciepło to sam bym sobie zmienił tą chłodnicę. A może przy okazji zmianiłbym przód...?
                            I kolejny raz widzę, że mam zamontowany nieoryginalny wentylator chłodnicy klimy - mam go z przodu (przed chłodnicą)...
                            Adam... Używam:

Komentarz

• pablo_doctor
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 791

Agamek12 to ze jest z produ to ni znaczy ze ni oryginalnie bo kolega ma octe 99 i dokladal klime w ASO i zamontowali mu tez z przodu.
                              pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Zamieszczone przez pablo_doctor
                                Agamek12 to ze jest z produ to ni znaczy ze ni oryginalnie bo kolega ma octe 99 i dokladal klime w ASO i zamontowali mu tez z przodu.
                                ja też mam klimę nieoryginalną (DIAVIA) dokładaną w ASO w nowym aucie - jest ona nawet wbita w kody wyposażenia w książce serwisowej...
                                Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...